Termékek Menü
0

A kékeslila virágú lilaakác ültetési lépései

Megyeri Szabolcs
2015-01-20 15:21:07

lilaakác ültetése során négy alapvető lépésre kell csak odafigyelni. Ha ezt a folyamatot megpróbáljuk minél pontosabban elvégezni, akkor már megtettük az első lépést afelé, hogy rengeteg kékeslila pillangós virágot pillantsunk meg tavasszal.

Támaszték: A kékeslila virágú lilaakác akár 10 méter magasra is képes felmászni, ha van helye hova terjeszkedni. Ennek érdekében készíthetünk rozsdamentes acél huzalból támasztékot számára, így könnyedén be tudja futni a számára kijelölt helyet. Az acél azért lesz jó választás, mert idővel nehéz lesz a lilaakác, de készíthetünk számára lugast vagy pergolát is. Bármelyik állvány mellett is döntsünk, mindenképpen fontos, hogy a kert napos helyére és tápanyagban dús földbe ültessük a kékeslila virágú lilaakác töveit.

Talaj- és ültető gödör készítése: A második lépésre azért van szükség, hogy a gyökereknek kellő helyet biztosítsunk a terjeszkedésre. Először a napos kerti területet forgassuk át párszor, majd ássunk kétszer olyan mély és széles ültető gödröt a kékeslila virágú lilaakác töve számára.

Az ültetés: Mivel a kékeslila virágú lilaakácnak szüksége van a tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajra, így érdemes az ültető gödröt Mabako szerves istállótrágyával feltölteni. A keverékben lévő tápelemeknek köszönhetően egész vegetációs idő alatt optimális mennyiségű tápanyagot fog kapni a kapaszkodó növény. Miután elhelyeztük a tövet a gödörbe, már csak egy alapos megöntözés szükséges, amit heti rendszerességgel meg is kell ismételni.

Téli felkészítés: A fiatal kékeslila virágú lilaakác tövek fagyérzékenyek, ezért ha a télhez közeli napot választjuk az ültetésre, akkor érdemes betakarni a növény alsó részét 30-40 cm-es magasságig. Ilyen esetben felaprított levelekkel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal javasolt betakarni a növényt. A negyedik lépés csak akkor szükséges, hogy ha a télhez közel ültetjük el lilaakácot, azonban a konténeres növényeket az év bármely szakában el lehet ültetni.

Ha az ültetésnél kellő figyelmet fordítottunk a kékeslila virágú lilaakácra, akkor rengeteg virágfürttel fog megajándékozni bennünket tavasszal.