Termékek Menü
0

A kékeslila virágú lilaakác metszési útmutatója

Megyeri Szabolcs
2015-01-20 15:27:31

A lilaakácot évente két alkalommal célszerű megmetszeni. Ha nem végezzük el ezt a műveletet minden évben, akkor könnyen rendezetlenné válhat a kapaszkodó növény. A metszéssel nem csak a virághozamot lehet befolyásolni, hanem irányítani lehet a hajtásait, kordában lehet tartani a növekedési erélyét, valamint fiatalítani is lehet a töveket.

a.) Őszi metszés: Az őszi, kora téli metszés célja a tisztítás. Ekkor meg kell figyelni, hogy vannak-e beteg ágak, amiket mindenképpen el kell távolítani. A téli metszéssel megkönnyítjük saját magunk dolgát is, hiszen tavasszal egyszerűbb lesz hozzáférni a kapaszkodó növényhez. Az őszi metszésnél 30-40 cm-es hajtásokat kell hagyni a növényen, ami hozzávetőleg 4-6 levélbimbót jelent. Ha olyan hajtással találkozunk, ami nagyon elkanyarodott a támasztéktól, akkor érdemes visszavezetni azt, és szépen az állványra csavarni.

b.) Kora tavaszi metszés: Február környékén kell elvégezni a kora tavaszi metszést, amikor erőteljesebben kell szabályozni a kékeslila virágú lilaakác növekedését. Ekkor csupán 10-20 cm-et kell meghagyni, ami 2-3 virágbimbót jelent. Ezzel serkenteni lehet a lilaakácot arra, hogy minél erősebben növekedjen, és sok virágot hozzon tavasz végére. A kora tavaszi metszést minden évben el kell végezni, ha azt szeretnénk, hogy minél több pillangós virág legyen a hajtásokon.

Minden metszés alkalmával tiszta és éles metszőollót kell használni ahhoz, hogy a legjobb eredményt érjük el. Érdemes minden évben időt szánni arra, hogy elvégezzük a metszési munkálatokat a kékeslila virágú lilaakácon, mert a pergolára vagy lugasra felfutatott kapaszkodó növény gyorsan benövi a neki szánt helyet.