Termékek Menü
0

A Karózott borostyán metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-19 16:48:47

A Hedera helix a kúszó-kapaszkodó növények közé tartozik, ezért akár több méter magasra is felmászhat, amennyiben van erre szolgáló felület. Amennyiben kordában szeretné tartani a borostyán növekedési erélyét, akkor készítse elő tiszta, éles metszőollóját és kezdjen bele a borostyán metszésébe. Használhat ágvágókat is, amennyiben nem éri el a magasra törő borostyán hajtásait egyszerű kézi metszőollóval. Minden esetben a bimbók vagy levelek felett kell elvágni a hajtásokat, ahonnan újak fognak nőni. 

Attól függően, hogy mit szeretnénk elérni a metszéssel három féle mód közül választhatunk:

Általános metszés: ez esetben csak azt szeretnénk, hogy mindig friss és élénk színfoltja legyen kertünknek a kapaszkodó borostyán. A borostyán gyorsan helyre jön egy-egy metszés után, úgyhogy mindig erőteljes, zsenge hajtásokra lehet számítani. Arra azonban ügyelni kell, hogy ha már egyszer elkezdte a metszést, akkor folyatassa is évről-évre, hiszen ezzel felbátorítja a növényt a terjeszkedésre.

Növekedést elősegítő metszés: ez általában akkor szükséges, hogy ha még nem érte el a borostyán a kívánt magasságot, ezért még bíztatni kell a felfele kapaszkodásra. Ekkor a hajtások csúcsát kell lemetszetni, ahonnan gyorsan új hajtások és kapaszkodó gyökerek fejlődnek, ezáltal erőteljesebben fog felfele mászni a növény. A késő téli vagy kora tavaszi időszak a legalkalmasabb ezen metszési módszerre, hiszen ekkor még nyugalmi állapotban van  borostyán. Ebben az időszakban könnyű megtalálni azokat a helyeket, ahol egy metszéssel segíthetjük a borostyán növekedését.

Fiatalító metszés: amikor már hatalmasra nőtt a borostyán, mert öreg vagy esetleg eddig nem gondolt a metszésére, akkor az erőteljes visszametszés jó választás lehet, hogy újra erős növényt varázsoljon belőle. Ez esetben is a késő téli vagy kora tavaszi idő a megfelelő, hogy megkeresse azokat az agresszívan terjeszkedő hajtásokat, amiket vissza szeretne fogni. A metszés helyéről friss, erőteljes hajtásokat nevel a borostyán, így ismét örömet fog szerezni Önnek.