Termékek Menü
0

A Karácsonyi kamélia ültetése

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 15:16:43

A Karácsonyi kamélia ültetése alapos megfontolást igényel, mivel akár 2-2,5 méter magasra is megnőhet. Sok kertes háznál látni, hogy az ilyen magasra törő cserjéket az ajtó vagy ablak közelébe ültették 5-10 évvel ezelőtt, ami arra utal, hogy korábban nem gondolták át megfelelően a cserje helyét. Előkertbe akkor ajánlott ültetni, hogy ha elég nagy ahhoz a terület, hogy a kilátást a későbbiekben ne zavarja a cserje, azonban hátsó kertben remekül tud érvényesülni, és szabadon nőhet felfele.

A napos, félárnyékos helyet kedveli a leginkább, azonban arra ügyeljen, hogy ne szeles területre ültessük, mert az kiszáríthatja a talaját. Talajösszetételére figyelni kell, mert a savas közeget szereti. Amennyiben az Ön kerti földje nem megfelelő a Karácsonyi kamélia ültetéséhez, akkor nagyobb dézsában is nevelheti, vagy meszezéssel savanyíthatja a talajt. Kertészetemtől konténeres kiszerelésben tudja megrendelni ezt a rózsaszín virágú díszcserjét, így az első fagyok beálltáig, az év bármely szakában ültetheti.

Ajánlott kétszer olyan mély és széles gödröt készíteni neki, mint amekkora konténerben kiszállítjuk Önnek. A cserje helye körüli talajt forgassa át párszor, hogy jó porhanyós földbe tudja beültetni a cserjét. Az ültetőgödröt töltse fel Dolce Vital földkeverékkel olyan magasságig, hogy a cserje törzse pontosan a talajszintnél legyen. Ez az általános földkeverék biztosítja cserjéje számára a folyamatos tápanyagellátást, valamint a rendszeres öntözést a kiváló vízfelvevő- és vízmegtartó képessége segíti. Miután beültette a cserjét egy alapos megöntözés várat még magára, amivel a gyökérképződést lehet elősegíteni. Amennyiben a kora téli, de még nem fagyos időszakot választja az ültetéshez, akkor mindenképpen szalmával, lombbal vagy talajtakaró forgáccsal ajánlott befedni a cserje törzsét 30-40 cm-es magasságig. Ezzel az egyszerű óvintézkedéssel meg lehet védeni a cserjét, a talaj átfagyása okozta téli gyengüléstől. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje