Termékek Menü
0

A Karácsonyi kamélia tápanyag-utánpótlása

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 15:23:08

A Karácsonyi kamélia élete alatt évente 2 alkalommal kell pótolni a tápanyagot. Erre legfőképp azért van szükség, hogy a téli hónapokban, amikor kisebb mértékben tudja felvenni a mikroelemeket, is szépen tündöklő cserje legyen a kertben. Nem mindenki tudhatja azonban pontosan, hogy a kert földje milyen pH értékű, ezért ekkor a növény reagálását kell megfigyelni.

Mivel a Karácsonyi kamélia a savas közeget (5.0-6.5 pH) kedveli, ezért rögtön szembetűnő változást mutat a cserje, ha lúgos kémhatású talajba lett ültetve. Ilyen esetben a levelein sárgás foltok jelennek meg, melyek egyértelműen a Vas, Magnézium és Cink hiányát mutatják. Ekkor mikrotápanyagokban gazdag közeget kell kijuttatni a cserje földjébe. Ahogy a legtöbb növény esetében is, a Karácsonyi kaméliánál is a legfontosabb három tápelem a Nitrogén, Foszfor és Kálium.

Olyan tápanyagot kell keresnie a polcokon, amelyben a Nitrogén és a Kálium mennyisége közel azonos. Hozzávetőlegesen alkalmanként, 10 négyzetméterenként 200 grammnyi tápanyagot kell kijuttatni ahhoz, hogy megfelelően és erőteljesen növekedjen ez a díszcserje. Ha a csomagoláson eltérő utasítást olvas, akkor azt kövesse, hiszen minden keverék más mennyiségben hatásos.

A csomagon feltüntetett mennyiségtől több mikroelemet felesleges kijuttatni, mert attól nem fog jobban nőni a cserje. A mikroelemek kijuttatásának ideje a tavaszi hónapok vagy a kora nyári időszak, azonban a második adagnál figyelni kell, mert a plusz tápanyag új hajtások növekedését idézheti elő. Ezek az újabb hajtások a téli hónapok alatt megsérülhetnek. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje