Termékek Menü
0

A Karácsonyi kamélia ellenségei

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 15:29:30

A betegségekre és a kártevőkre nem túl fogékony cserje a Karácsonyi kamélia, azonban akad pár olyan, amik problémát okozhatnak.

Levéltetvek: A levéltetvek általában a fiatalabb növényi részeket támadják meg. Szívogatásukkal okozzák a kárt, ugyanis ekkor a levél sejtnedvét szívják ki, ami által a levél eltorzul. A levéltetvek másodlagosan is okozhatnak károkat, mivel mézharmatot ürítenek az alsóbb levelekre, amin a korompenész jelenhet meg. Ez a penész meggátolja a leveleket abban, hogy a napsugarakat fel tudják használni. További probléma a levéltetvekkel az, hogy a már beteg növények szívogatása után átrepülnek egy még egészséges növényre, ahol tovább fertőznek. Ezáltal egy nagyobb területet is meggyengíthet a levéltetű. Általában olajos lemosó permetezés elegendő kisebb mennyiségű tetű esetén, ami megakadályozza a tetveket abban, hogy megálljanak a levélen, szinte lecsúsznak a felületről.

Takácsatkák: A takácsatkák a levelek fonáki oldalán okoznak kárt. Egy darabig a levél színén nem is lehet látni a bajt, csak akkor, amikor már nagyobb a károsodás mértéke. Ekkor a felső oldalon rezes-vöröses apró pöttyök jelennek meg. Leginkább száraz, forró, nyári hónapokban figyelhető meg ennek a kártevőnek a rongálása, illetve, ha túlságosan sűrű a Karácsonyi kamélia lombja.  

Csúcselhalás: A tavaszi hónapokban ez a legtöbbször előforduló betegsége a Karácsonyi kaméliának. Általában hajtásszáradással jár, azonban az öregebb ágak tovább bírják a betegséget, látható jel nélkül. Ennek a betegségnek a megelőzése igazán egyszerű. Ez a kórokozó a vesszők belsejében terjed el, tehát gombaölő szerekkel nem nagyon lehet megfékezni a továbbterjedést. Legjobb módszer, hogy ha a károsított hajtásokat levágjuk, mégpedig a foltosodás alatt 10-15 cm-rel. Mivel a sejtnedvekkel remekül terjed ez a betegég, ezért fontos, hogy a metszéshez használt eszközök mindig legyenek tiszták, így megelőzhető a továbbfertőzés. Fontos, hogy a levágott növényrészeket semmiképpen se használjuk fel esetleg a komposztba, a legjobb az, ha elégetjük.

Rügy-és levélelhalás: Ez a betegség általában a megvastagodott rügyeket vagy a túl hosszúra nőtt leveleket támadja meg a hűvösebb tavaszi hónapokban. Nagyon könnyen lehet meggátolni a továbbterjedését, egyszerűen csak ki kell csípni a károsított rügyet, vagy a levelet el kell távolítani. Emellett a melegebb időjárás beköszöntével magától megáll a fertőzés elterjedése.

Amennyiben úgy érzi, hogy nem tudja megfékezni a kártevők vagy kórokozók továbbterjedését, akkor mindenképpen ajánlott kikérni szakember tanácsát, hogy a környező növényeket megóvjuk a gyengüléstől. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje