Termékek Menü
0

A karácsonyi fenyőfák utóélete

Megyeri Szabolcs

A karácsony elmúltával visszazökkenünk a szokásos hétköznapokba, azonban az ünnep még utólag is ad némi munkát azoknak, akik karácsonyfát állítottak, tehát mondhatjuk, hogy mindenkinek. Mind a vágott fenyőkkel, mind a dézsás, élő fákkal akad tennivaló, lássuk dióhéjban, mik ezek.

A vágott fenyők hagyományosan vízkeresztkor, vagyis január hatodikán kerülnek lebontásra, de persze van, ahol tovább tartják meg a háziak a szobadíszt. A lényeg, hogy ezek a fák a két-három hétnyi bentlét után már erősen kiszáradtak, leveleik potyognak, így az a praktikus, ha úgy visszük ki őket a lakásból, hogy egy használt lepedőt vagy pokrócot terítünk melléjük, erre fektetjük, majd ebbe csavarjuk be őket. Igyekezzünk a kijelölt gyűjtőhelyekre, konténerekbe elhelyezni a fákat, különben az utca látképe hetekig csúf lesz, társasházakban pedig konfliktusforrás lehet a kapualjba halmozott fakupac. A fontosabb teendők azonban a mostanában divatos élő karácsonyfákkal kapcsolatosak. Ezek a növények legfeljebb tíz napig bírják a száraz és meleg benti levegőt, így mostanra már valószínűleg kikerültek a lakásból, ám szakszerű gondozásukhoz nem elegendő, ha egyszerűen a szabad ég alá helyezzük őket.

Tipp: a dézsában teleltetett fenyők edényét az erős fagyok idején valamilyen szigetelőanyaggal be kell bugyolálni, hogy a hideg ne tegyen bennük kárt!

Két lehetőség áll előttünk, amennyiben nem kölcsönöztük, hanem megvásároltuk a fát. Az egyik opció a kiültetés, melyhez a szokatlanul meleg időjárás most remek körülményeket teremt. Az első lépés az alkalmas hely megtalálása a kertben. Ne ültessük fánkat falhoz, kerítéshez, kerti úthoz túl közel, az ideális távolság legalább másfél-két méter. A következő az ültetőgödör kiásása, mely bőven elég, ha akkora, mint a növény konténere. Ajánlott a gödröt tápanyaggal, például föld és szarvasmarhatrágya keverékével, komposzttal, vagy biohumusszal kibélelni. A fenyőt az edényéből körültekintően vegyük ki, úgy, hogy minél kevesebb föld potyogjon le a gyökerekről. A fát ezután óvatosan a helyére kell illeszteni, úgy, hogy a földlabda teteje a talajjal legyen egy szintben. Végül egy alapos beöntözés szükséges, további öntözéseket pedig csak aszályos, csapadékszegény télen kell megejteni. Aki nem akarja most kiültetni fenyőjét, nyugodtan várhat a művelettel akár tavaszig is, de ebben az esetben a növényt szél-, és fagyvédett, napfényes helyre  - erkélyre, teraszra, vagy a kertbe - kell állítani, és kéthetente öntözni kell.