A kakukkfű ültetése

Megyeri Szabolcs 2015-03-16 15:50:14

A kakukkfű szaporítása történhet magvetéssel vagy dugványozással is. Azonban lassú, vontatott növekedése miatt célszerű a dugványozás módszerét választani, de a legbiztosabb, ha előnevelt, már életerős palántákat vásárol meg.

Előkészületek: Ahhoz, hogy életerős, egészséges növényeket neveljünk, nélkülözhetetlen a gondosan előkészített terület. A kakukkfű a porhanyós, laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Mélyre hatoló karószerű gyökere a talajban dúsan ágazik el, ezért az ültető gödröt a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében célszerű kétszer olyan mélyre és szélesre tervezni, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: Mivel évelő növény, ezért olyan helyet találjunk számára, ahol előreláthatólag 5-6 évig nem lesz útban. Jól mutat csoportosan a fűszerkertben, esetleg szegélynövényként a napsütötte kerti ösvények szélén vagy kertes házak déli oldalán kiültetve. Dekoratív látványt nyújt sziklakertekben más kakukkfű változattal vagy egyéb mediterrán eredetű fűszernövénnyel variálva. Ültethetjük cserepekbe is, melyekhez a konyhaablakba kihelyezve könnyen hozzáférhetünk főzés közben. Fagyérzékenysége miatt kerüljük a fagyzugos területeket, ültessük déli, meleg fekvésű helyre, ahol folyamatosan éri napfény.

Ültetés menete: Ha megtaláltuk a kakukkfű számára a legideálisabb helyet, akkor már csak maga az ültetés maradt hátra. Az előnevelt palánták kiültetésének ideje nyár elején történik. Ősszel ne ültessünk, különben a fiatal palánták könnyen elfagyhatnak. A növényeket porhanyós, laza szerkezetű talajban helyezzük el, majd öntsünk rá 1-2 liter Dolce Vital általános virágföldkeveréket, ezt követve pedig alaposan öntözzük meg. A kakukkfű idősebb korában jól tűri a szárazságot, fiatalon viszont kifejezetten igényli a rendszeres vízellátást. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
KARÁCSONYI FENYŐK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.