Termékek Menü
0

A kakukkfű szaporítása

Megyeri Szabolcs
2015-03-16 16:26:26

A kakukkfű szaporítására többféle módszer is elterjedt, de a leggyakoribb a magvetés vagy dugványozás. A magról kelt állomány vontatottabban, bizonytalanabbul fejlődik, mint a dugványozással szaporított növények, ha időt akarunk megspórolni, célszerű előnevelt, életerős palántákat vásárolni.

Magvetéssel szaporítva:

  • Legfontosabb lépése a megfelelő magágy előkészítése. A terület szervestrágyázását követően a talajt ősszel mélyen szántsuk fel, melyet aztán majd tavasszal elgereblyézünk. Az ideális magágy gyomoktól mentes, porhanyós, laza szerkezetű és jól elmunkált.
  • A magvetés ideje márciusban vagy októberben esedékes, én azonban a tavaszi vetést javaslom, mert az ősszel vetett növények a keléskor gyakran kifagyhatnak.
  • A vetést követően a magokat vékonyan takarjuk le Dolce Vital földkeverékkel. A csírázás lassú és vontatott, körülbelül 2-3 hét alatt indul meg, ezért a folyamatos öntözés és gyomlálás kulcsfontosságú szerepet tölt be a szaporítás e szakaszában.
  • A palánták május elején ültethetők ki szabadágyba, de mielőtt kiültetnénk, a hajtásnövekedés érdekében vágjuk vissza a gyökereit és hajtásait.

Dugványozással szaporítva:

  • A hajtásdugvánnyal történő szaporítás ideje májustól egészen augusztusig tart.
  • Az idősebb bokros példány oldalhajtásáról metszőollóval csípjünk le több, 10-12 cm hosszú hajtásrészt, majd távolítsuk el az alsó levélpárokat.
  • Ezután mártsuk bele gyökereztető porba a hajtások alsó részét, ezzel hamarabb és biztosabban elősegítve a meggyökeresedést, de házi módszerrel rakhatjuk őket vízbe is és pár hét múlva ugyanaz a hatás érhető el, mint a gyökereztető hormonnal.
  • Az ültető cserepeket töltsük fel homok-perlit-föld keverékkel, szúrjuk bele a kis dugványokat és locsoljuk meg őket alaposan. Utána tegyük védett helyre őket, és hogy a megfelelő páratartalmat biztosítsuk, fedjük le műanyag fóliával a szaporító tálcát. A pár hét múlva begyökeresedett dugványokat szedjük szét és ültessük őket külön cserepekbe, majd végleges helyükre.