Termékek Menü
0

Kajszibarack metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 11:45:09

A kajszibarack szabadgyökerű és konténeres változatát egységes módon kell metszeni.  Ugyanis a kiszerelésnek a metszés mikéntjére nincs kihatása. Egy régebbi vélemény szerint a kajszibarackot nem szabad csak augusztus környékén metszeni. Ennek oka, hogy feltételezések szerint a kajszi augusztusi metszése segít megelőzni a gutaütést, ami a fa életére is kockázatot jelent. Tudni kell azonban, hogy ezt a tézist egyetlen megfigyelés, vagy kísérlet sem tudta alátámasztani.

A metszés idejét érdemesebb a fa élettani folyamataira gyakorolt hatása alapján meghatározni.  A metszés ideje a sárgabarack esetén elég tág időintervallumot takar.

Amennyiben az ellenállóságra alapozunk, a rügyfakadási időszak utánra tegyük a metszést, mert ilyenkor a legkisebb a fertőzések kockázata. Ennek oka, hogy fa ellenállósága ekkorra alakul ki.

Akkor, ha a fa növekedési erélyét szeretnénk visszább vetni, akkor a ritkításokra fektessünk jelentős hangsúlyt.  Ennek egyszerű oka, hogy ami energiát a fa az eltávolított hajtások pótlására használ, azt nem tudja a növekedéshez felhasználni.  Ennek főleg a vad kajszi fajták esetében van jelentősége. Egy kajszi minél erősebb alanyra van oltva, annál erőteljesebb a növekedése.


Termés mennyiségének szabályozása. Ez az egyik, ha nem a legfontosabb metszési szempont. A késői fagyok elmúlásával, mikor már egyértelművé válik az életképes virágok száma érdemes szelektálni. Ehhez szempont lehet: takarásban van e, a lom külső vagy belső felén helyezkedik e el, a napos oldalon van e. A virágzás utáni metszésnek van egy súlyos hátránya, a metszés miatt a termőnyársak növekedése beindul, így másodnövekedést hoznak, és ez sűríti a koronát, ezzel rontva annak szellőzését és megvilágítottságát.

A kora nyári metszés abban az esetben indokolt, ha a termésmennyiség ingadozó. Ennek a metszésnek a hatására a sárgabarack a másodlagos növedékei ugyanis kiegyenlíthetik ezt az ingadozást.

Kiskerti körülmények között metszés nélkül is sikerrel nevelhető a kajszi barack, de ehhez szellős, de nem huzatos, déli, délkeleti tájolású helyre kell ültetni. A talajnak jó tápanyagtartalmúnak és vízgazdálkodásúnak kell lennie. Ebben az esetben minden adott a kajszi számára, hogy egészséges legyen és viszonylag ellenálló a betegségekkel szemben. Azonban mikor a fát megtámadja egy komolyabb kor akkor a metszés hiánya fokozottan jelentkezik.