Termékek Menü
0

A Jonagold almafa ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-11-03 13:41:18

A Jonagold almafa megrendelése előtt már illendő felkészülni az ültetésre, hogy a kiszállított almafa csemete időben a helyére kerülhessen. Az előkészület fő lépése az ültetőgödör kialakítása. A Jonagold almafa ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a fa gyökérzete lazán elférjen benne, nem szükséges túlméretezett lyukat ásni.  A Jonagold alma tápanyagigénye átlagos, de ültetés előtt mindenképp ajánlott az ültetőgödör alját komposzttal vagy trágyával kibélelni, ám arra figyeljünk, hogy a tápanyagot vékony földréteggel vonjuk be, az ugyanis a gyökerekkel közvetlenül nem érintkezhet.

Abban az esetben, ha a talaj erősen fertőzött kártevőkkel, talajfertőtlenítőszert is bevethetünk, és az almafa gyökérzetét is mártogathatjuk talajfertőtlenítővel kevert iszapos masszába. A megrendelt Jonagold almafát a kiszállítást követően fél-egy napra állítsuk egy vödör vízbe, hogy jól felszívhassa magát, ezután kezdődhet az ültetés gyakorlati része. A Jonagold almafa csemete gyökérzetét ültetéskor nem szükséges metszeni, csak a sérült, törött, elhalt gyökérrészeket kell eltávolítani. Az almafa elültetésekor a magasságot úgy kell beállítani, hogy a gyökérzet ne bukkanjon a felszínre, de a szemzési hely a föld alá kerüljön. A legjobb, ha a gödörbe állított almafa csemetére lassan elkezdjük visszaszórni a földet (ha lehet, akkor rétegenként ugyanabban a sorrendben, ahogy kitermeltük), és közben időnként óvatosan tapossuk körbe a törzset, hogy lássuk a valós földréteg magasságot, mert ilyenkor még korrigálhatunk pár centit felfele, vagy lefele.

Az almafa ültetés végeztével ne feledkezzünk meg a kötelező alapos beöntözésről, melyet a következő napokban még többször ismételjünk meg. A Jonagold almafa vízigénye az ültetést követő időszakban az átlagosnál magasabb, ezért bőven lássuk el nedvességgel az almafa csemetét! Sokan félnek attól, hogy az elültetett almafa csemete az első időszakban még gyenge, és kidőlhet, ám ettől nem kell tartanunk.  Az almafa karózása, támasztékozása csak akkor lenne szükséges, ha teljesen csupasz, koronázat nélküli almafát telepítenénk