A Jonagold almafa ültetése

Megyeri Szabolcs 2014-11-03 13:41:18

A Jonagold almafa megrendelése előtt már illendő felkészülni az ültetésre, hogy a kiszállított almafa csemete időben a helyére kerülhessen. Az előkészület fő lépése az ültetőgödör kialakítása. A Jonagold almafa ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a fa gyökérzete lazán elférjen benne, nem szükséges túlméretezett lyukat ásni.  A Jonagold alma tápanyagigénye átlagos, de ültetés előtt mindenképp ajánlott az ültetőgödör alját komposzttal vagy trágyával kibélelni, ám arra figyeljünk, hogy a tápanyagot vékony földréteggel vonjuk be, az ugyanis a gyökerekkel közvetlenül nem érintkezhet.

Abban az esetben, ha a talaj erősen fertőzött kártevőkkel, talajfertőtlenítőszert is bevethetünk, és az almafa gyökérzetét is mártogathatjuk talajfertőtlenítővel kevert iszapos masszába. A megrendelt Jonagold almafát a kiszállítást követően fél-egy napra állítsuk egy vödör vízbe, hogy jól felszívhassa magát, ezután kezdődhet az ültetés gyakorlati része. A Jonagold almafa csemete gyökérzetét ültetéskor nem szükséges metszeni, csak a sérült, törött, elhalt gyökérrészeket kell eltávolítani. Az almafa elültetésekor a magasságot úgy kell beállítani, hogy a gyökérzet ne bukkanjon a felszínre, de a szemzési hely a föld alá kerüljön. A legjobb, ha a gödörbe állított almafa csemetére lassan elkezdjük visszaszórni a földet (ha lehet, akkor rétegenként ugyanabban a sorrendben, ahogy kitermeltük), és közben időnként óvatosan tapossuk körbe a törzset, hogy lássuk a valós földréteg magasságot, mert ilyenkor még korrigálhatunk pár centit felfele, vagy lefele.

Az almafa ültetés végeztével ne feledkezzünk meg a kötelező alapos beöntözésről, melyet a következő napokban még többször ismételjünk meg. A Jonagold almafa vízigénye az ültetést követő időszakban az átlagosnál magasabb, ezért bőven lássuk el nedvességgel az almafa csemetét! Sokan félnek attól, hogy az elültetett almafa csemete az első időszakban még gyenge, és kidőlhet, ám ettől nem kell tartanunk.  Az almafa karózása, támasztékozása csak akkor lenne szükséges, ha teljesen csupasz, koronázat nélküli almafát telepítenénk

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.