Termékek Menü
0

A Jonagold alma metszése és permetezése

Megyeri Szabolcs
2014-11-03 13:55:48

A gyümölcsfék jellemzően több ápolási feladatot követelnek meg a hobbikertészektől, mint az egyéb díszfák, kerti dísznövények, a legtöbb esetben a metszés és a permetezés az, ami pluszfeladatot jelent a gazdáknak. Sokan mondják, hogy a szabadgyökerű almafák metszését már az ültetés során el kell végezni, ez azonban így nem igaz, az almafa telepítés előtt csupán az elhalt gyökérrészeket szükséges lemetszeni, egyebekben az almafa gyökerét nem szabad csonkítani.

A Jonagold almafán az első 3-4 évben csupán alakító metszést szükséges elvégezni, vagyis ilyenkor az almafa növekedését szabályozzuk, és a lehető legnagyobb termőfelület kialakítását kíséreljük meg. A vesszők erőteljes visszavágása gyors növekedésre ösztönzi az almafát, így a Jonagold almafa termékenysége, gyümölcshozama növelhető. A Jonagold almafa ritkító metszése a növény 4-5 éves korától kezdődik. Az almafa ritkító metszése során el kell távolítani a törött, fertőzött, elszáradt ágakat, de az egymást keresztező, vagy túlságosan meredeken növekedő vesszőket is szanálni szükséges.

A Jonagold alma permetezése hasonlóan fontos ápolási teendő. A Jonagold almafa vegyszeres kezelése során a betegségek kialakulása megelőzhető, illetve a tünetek megjelenésekor a probléma hatékonyan orvosolható. A Jonagold almafa permetezése hasonló az egyéb gyümölcs-, és almafák permetezéséhez, vagyis három fő egységből áll. A Jonagold alma téli lemosó permetezése az év első-második hónapjában aktuális, tavasztól a nyár közepéig a növényvédőszeres permetezések időszaka érkezik el, az ősz utolsó harmadában pedig a téli lemosó permetezés időszerű. Az almafa permetezési technikáját meg kell tanulni, lényeges a növény egyenletes beterítése, a permetezéskori hőmérséklet figyelembe vétele, és fontos az ajánlott dózisok betartása.