Termékek Menü
0

Hardy szabadgyökerű vajkörte metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-19 11:33:40

A Hardy szabadgyökerű vajkörte csemeténk megrendelése és telepítése után nem kell már az első évben metszeni. A 2. év tavasza az első metszések szükségességének az ideje. A fiatal csemete fává való neveléséhez, szakszerű és gondos odafigyelés szükséges.

  • A vegetációs időszak előtti alakító metszésnél, célszerű a jól bevált szisztematika szerint haladni.

1. A beteg és sérült ágak kiszelektálása a legcélszerűbb első lépés. Ezután következhetnek a keresztirányba növő ágak, ne felejtsük el eltávolítani a fa belseje fele növő ágakat se. Így a fa szerkezete sokkal átláthatóbbá válik és könnyebb lesz kiválasztani a jó állású ágakat.

2. Az orsó koronaformáknál meghagyjuk a középső ún. sudárhajtást. Ekkor az alakító metszés során úgy válogassuk a termőágakat, hogy azok ágemeleteket alkossanak. A másik módszer, hogy ezt a sudárhajtást eltávolítjuk, és nagyjából egy pontról eredő 3-4 vázágat válogassunk ki. Ekkor a fa alacsonyabb marad és mód nyílik egy szellősebb ágrendszer kialakítására.

A termőkori metszés végzése során két olyan tényező van, amire kiemelt figyelmet kell fektetnünk.

  1. A sérült, és beteg valamint a keresztbe növő ágakat eltávolításával kezdjünk, majd a fiatal hajtásokat kell 5 – 7 rügyre metsszük vissza. A szelektálás során érdemes fa külső felén többet hagyni.
  2. A termő dárdák metszése határozza meg a termés mennyiségét, ez a művelet inkább szelektálásra korlátozódik. Röviden leírva belőlük fejlődik a gyümölcs, ennél fogva minél többet hagyunk annál több, minél kevesebbet annál kevesebb lesz a termés. Figyelni kell ám arra, hogy itt is él az örök érvényű törvény miszerint, minél több termést nevel a fa annál kevésbé lesz jó a gyümölcs a minősége.

A körte metszése azonban nem korlátozódik csak a tavaszi metszésre. Szükséges nyár végén is megmetszeni, mivel a rengeteg vízhajtás rengeteg energiát vonnak el a fától. Ebben az esetben a hosszú, egyenes, magasra növő ágakat eltávolítjuk.