A hamvas cipruska metszése

Megyeri Szabolcs 2015-01-05 14:13:01

A hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) kifejezetten alacsony gondozási igényű félcserje, talajigénye nem magas, öntözését ritkán kell megejteni, csupán a sok napfényt és a meleget kell biztosítani számára. A hamvas cipruska szinte egyetlen fontos tennivalója a metszés, mely azonban roppant egyszerű művelet. Amennyiben a hamvas cipruska sövénynek való növényként került telepítésre, akkor a szokásos sövénnyírási feladatokat kell megtenni, vagyis tavasszal egy ifjító, formázó nyírásra kerüljön sor, a nyár végén, az elvirágzás után pedig egy második visszametszést ejtsünk meg.

A hamvas cipruska virágzása után más esetekben is ajánlott elővenni az ollót, hogy a növényt visszametsszük. A nyár végén, a hamvas cipruska elvirágzása után a töveket nagyjából egyharmadukra vágjuk vissza, így a bokor szépen meg fogja őrizni formáját. A hamvas cipruska metszéséhez hozzátartozik, hogy 3-4 évente teljesen tarra vágjuk, ellenkező esetben ugyanis a hamvas cipruska bokor elvénül, vagy csúnyán kiritkul. Az évenkénti pár alkalommal elvégzett metszés után a hamvas cipruska egy hosszan díszló, mutatós, és egyedi hangulatot teremtő mediterrán dísznövény lesz, ami bármilyen kert látványos dekorációja lehet.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese évelő hamvas cipruska
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.