Termékek Menü
0

A hamvas cipruska gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 14:25:29

A hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) egy mediterrán származású félcserje, mely egész évben megőrzi hamvas szürkészöld árnyalatát, így minden hónapban magas dekorációs értékkel rendelkezik. A hamvas cipruska virága nyáron igazi délies atmoszférával ruházza fel a kertet, így ültetésével egy alacsony igényű, egyedi illatot árasztó, roppant mutatós dísz-, és fűszernövényhez juthatunk.

A hamvas cipruska talajigénye alacsony, a gyorsan felmelegedő, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű közeget kedveli, így például sziklakertekbe különösen alkalmas, de szegénynövényként, vagy alacsony sövényként is telepíthetjük. A hamvas cipruska fényigénye magas, a kimondottan napos, meleg területeket kedveli, ezért ne ültessük lombok alá, vagy félárnyékba. A hamvas cipruska vízigénye alacsony, jó szárazságtűrő növényről van szó, a kifejlett példányok öntözési igénye elhanyagolható.

A hamvas cipruska szaporítása dugványról, vagy bujtással is lehetséges, de elsőre érdemes a konténeres hamvas cipruskát választani, a siker így a legbiztosabb. A hamvas cipruska ára kifejezetten alacsony, így választásával egy olcsó, egész évben díszlő, virágaival nyáron is dekoráló dísznövényhez juthatunk, mely ráadásul kellemes illatával lengi be a kertet. 

Tartalomhoz tartozó címkék: hamvas cipruska