A gumós zeller ültetési sajátosságai

Megyeri Szabolcs 2015-02-11 16:56:16

Érdemes előnevelt palántákat vásárolni, hogy elkerüljük a magvetéssel járó hosszú, macerás műveleteket. Kertészetemben már előnevelt, egészséges palánták közül választhat.

A gumós zeller a többi gyökérzöldséghez képest több fényt igényel, nem kedveli a gyenge fényt és árnyékban a növénykék megnyúlnak, melynek eredményeként a gumófejlődés sem lesz kielégítő. Viszonylag jól tűri a hideget, lombos állapotban akár a -5°C-ot is elviseli. Azonban a palánták kiültetésekor még érzékeny a hidegre, ezért az ültetést május végére érdemes ütemezni a fagyok elmúltával.

A növényváltásnak nagy jelentősége van a zellertermesztésben. Nem kedveli a monokultúrát, ezért önmaga vagy más gyökérzöldség után 6-7 évvel termeszthető újra. Tápanyagigénye közepes, nitrogénből és foszforból kevesebbet, káliumból viszont nagyobb mennyiséget igényel. Nem kedveli a szélsőséges talajtípusokat, a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza, aprómorzsás szerkezetű területek kedveznek a növekedésnek a legjobban. Ennek érdekében, ezt az igényét már az ültetés során érdemes teljesíteni, ezért ajánlom a Dolce Vital általános virágföldkeverék használatát. Ültethetjük konyhakertbe, de balkonládában is tökéletes helye lehet, azonban ilyenkor figyelni kell, hogy napos és szélvédett helyet keressünk, valamint a megszokottnál többször öntözzük növényünket. Így érhetjük el az ideális fejlődési eredményeket és ezáltal erkélyünkön érezhetjük növényünk karakteres illatát.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.