Termékek Menü
0

A gumós zeller ültetési sajátosságai

Megyeri Szabolcs
2015-02-11 16:56:16

Érdemes előnevelt palántákat vásárolni, hogy elkerüljük a magvetéssel járó hosszú, macerás műveleteket. Kertészetemben már előnevelt, egészséges palánták közül választhat.

A gumós zeller a többi gyökérzöldséghez képest több fényt igényel, nem kedveli a gyenge fényt és árnyékban a növénykék megnyúlnak, melynek eredményeként a gumófejlődés sem lesz kielégítő. Viszonylag jól tűri a hideget, lombos állapotban akár a -5°C-ot is elviseli. Azonban a palánták kiültetésekor még érzékeny a hidegre, ezért az ültetést május végére érdemes ütemezni a fagyok elmúltával.

A növényváltásnak nagy jelentősége van a zellertermesztésben. Nem kedveli a monokultúrát, ezért önmaga vagy más gyökérzöldség után 6-7 évvel termeszthető újra. Tápanyagigénye közepes, nitrogénből és foszforból kevesebbet, káliumból viszont nagyobb mennyiséget igényel. Nem kedveli a szélsőséges talajtípusokat, a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza, aprómorzsás szerkezetű területek kedveznek a növekedésnek a legjobban. Ennek érdekében, ezt az igényét már az ültetés során érdemes teljesíteni, ezért ajánlom a Dolce Vital általános virágföldkeverék használatát. Ültethetjük konyhakertbe, de balkonládában is tökéletes helye lehet, azonban ilyenkor figyelni kell, hogy napos és szélvédett helyet keressünk, valamint a megszokottnál többször öntözzük növényünket. Így érhetjük el az ideális fejlődési eredményeket és ezáltal erkélyünkön érezhetjük növényünk karakteres illatát.