Termékek Menü
0

A Goldcats szabadgyökerű alma metszéséhez következzen néhány tipp

Megyeri Szabolcs
2015-01-14 15:14:40
 • Az Goldcats szabadgyökerű almafa metszésénél a legfontosabb dolog, hogy merjük bátran, már-már radikálisnak tűnően metszeni.
 • Először is a termőnyársak és az egy éves vesszők aránya határozza meg a zöld lombfelület méretét és a termések számát. A túl nagy lombfelület két téren okozhat problémát.
  • Árnyékolja a termést, így gátolva abban a megfelelő íz és zamatanyagok kialakulását. Z
  • Zárttá teszi a koronát így gátolva a légáramlatokat, ez pedig segíti a gombás és baktériumos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
 • Minél több a termőnyárs, annál több lesz a termés, de minél több termést hagyunk, annál kevesebb energiát tud a fa egy adott termésre fordítani, ennek következtében pedig csökken a termések átlagos íz és zamatanyag tartalma, cukortartalma és savtartalma.  
 • A metszés következő fontos eleme a lombkorona szerkezetének kedvező kialakítása. Véleményem szerint az alma legkedvezőbb kerti korona formája a váza koronaforma. Ebben az esetben a vázágaink a függőlegeshez képest körülbelül 45° fokos szögben állnak. Ennek kialakítása egyszerű és gondozása sem igényel komolyabb szaktudást.
 • A fenntartó metszés lépései:
 1. Távolítsuk el az elhalt és sérült ágakat, gallyakat
 2. Távolítsuk el a keresztbe, a lombkorona belseje felé növő ágakat.
 3. Távolítsunk el minden a vázágak belsejében növő vízhajtást, valamint a külső ágakon lévő 1. éves hajtásokból is legerősebb és legjobb pozícióban növőket hagyjuk meg. A meghagyott gallyakat 4-6 rügyre metsszük vissza.
 4. Szelektáljuk ki a termőnyársak közül a sérült és, vagy betegeket, valamint azokat, amelyek a korona belső felében találhatóak.