Termékek Menü
0

A füge ültetési igényei

Megyeri Szabolcs
2015-01-08 11:59:20

A Ficus carica a Földközi-tenger vidékéről származik, ezért fontos pár igényét tejesíteni, ahhoz, hogy kellő mennyiségű termést lehessen a fáról szüretelni. 

A megfelelő hely kiválasztása

Hazánkban átlagosan 3-4 méter magas cserjévé fejlődik, ezért ügyelni kell arra, hogy olyan helyre legyen ültetve, ahol nem lesz útban a későbbiekben sem. Ezen kívül, mivel meleg igényes cserjéről van szó, ezért a kert egy olyan részébe legyen telepítve, amit mindig ér a nap, déli tájolású és szélmentes. 

A jó ültető közeg kialakítása

Amikor megtalálta az ideális helyet a kis fa számára, a kijelölt terület talaját forgassa át ásóval, hogy minél porhanyósabb földbe lehessen ültetni a fügét, ezáltal könnyebben tud terjedni a gyökere. Ahogyan már említettem, kellő mennyiségű tápanyag szükséges ahhoz, hogy sok gyümölcsöt lehessen szüretelni július tájékán. Ezért ajánlott az ültető gödröt Dolce Vital földkeverékkel feltölteni, így biztos lehet abban, hogy a cserje elég segítséget fog kapni ahhoz, hogy az egész vegetációs ideje alatt tündököljön.

Téli felkészítés

Kertészetemtől konténeres kiszerelésben tudja megrendelni a fügét, ezért a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely szakában elvégezheti az ültetést. Az ősszel elhelyezett fügét ajánlott felkészíteni a zordabb hónapokra is. A füge fát vegye körbe szalmából készült kis kerítéssel és az ágak közé szórjon be felaprított levelet vagy szalmát. A legjobb, hogy ha a cserje körüli földet talajtakaró hánccsal is befedi, így még inkább elkerülhető a hideg okozta károsodás. Amikor a leveleket vagy a szalmákat beleszórjuk az ágak közé, akkor nagyon legyünk óvatosak, mert könnyen roppannak a fügeágak. Ezt a téli takarót a tavasz beköszöntével el lehet távolítani.

Ha a füge minden igényére figyeltünk, akkor már csak a Nap jótékony sugaraira kell várni ahhoz, hogy szüretelhessük a mézédes fügetermést.