Termékek Menü
0

A fekete berkenye gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-06-10 15:12:01

A fekete berkenye nem tartozik a túlzottan igényes fajok közé, a gondozás sikerességének érdekében viszont érdemes pár lépést betartani.

Vízigényes növény, mert gyökere sekélyen helyezkedik el a talajban, ezért rendszeres vízellátást kell biztosítani számára, különösen a száraz, meleg nyári napokon. A vegetációs idő során két vízigényes szakasza van: május végén, a kötődés után, illetve július elején, az érés kezdetekor.

Talaj iránt nem kifejezetten igényes, a málnáéhoz hasonló. Szinte bármilyen talajtípuson eredményesen termeszthető, a jó vízgazdálkodású, enyhén savas vagy semleges kémhatású talajt kedveli. Lúgos talajon a levelei elkezdenek sárgulni. A talaj savanyítására kiváló háziszer az ecetes víz, de használhatunk különböző kén-tartalmú granulátumokat is.

A fekete berkenye fényigényes, a napos vagy félárnyékos helyeket részesíti előnyben. A telepítés során érdemes észak-dél irányú sorokat kijelölni. Hajlamos az elsűrűsödésre, az évenkénti metszéssel biztosítani tudjuk számára a megfelelő terméshozamot.

Kiváló alkalmazkodóképességű növény. Fagytűrő képessége lehetővé teszi az áttelelést, a szibériai fagyokat is károsodás nélkül képes átvészelni, de a napos mediterrán éghajlaton is szépen terem.

Növényvédelmi szempontokból is kiváló választás, hiszen hazánkban jelentős kártevője vagy kórokozója nincs.

Tartalomhoz tartozó címkék: berkenye