Termékek Menü
0

Cosford szabadgyökerű mogyoró gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-20 16:55:05

A tavaszi lemosó permetezés a permetezés egyik legjelentősebb fajtája. A megelőzésre alapul, és mivel kontakt szerek segítségével történik így a biológiai termesztésbe is bele illik. Lényege, hogy tavasz elején a fák felületén jelenlévő, még inaktív, és nem károsító kártevők és kórokozók jelentős részét eltávolítja. Így megelőzhetünk később akár komoly gondot okozó betegségek és kártevők által okozott veszteségeket.

Ezek a kontakt hatásmechanizmusú szerek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon hatnak a kártevőre vagy a kórokozóra. Mivel a kórokozók még inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat, így nem is érdemes őket alkalmazni.

A másik szintén megelőző permetezési mód az őszi lemosó permetezés. Az ősz folyamán, az áttelelésre készülő kórokozók és a kártevők a fa védettebb részein próbálnak meg áttelelő helyet találni. Ezek a védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai. A kórokozók főleg a már megfertőzött növényi részekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek). Az őszi lemosó permetezés tekintettel arra, hogy a téli mínuszok (-10° -20°) végeznek a petékkel és kórokozókkal, főleg az enyhe telek esetén effektív.

A permetezés azonban nem elegendő, ha biztosra akarunk menni, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban, úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni.  Az avar kezelése nagyon fontos, eltüzelésével vagy komposztként való felhasználásával mindenképpen érdemes időt töltetni (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A megfelelő mennyiségű víz kijuttatása kulcsfontosságú az Cosford szabadgyökerű mogyoró termelése során. A Kárpát-medencében az éves csapadék bár mennyiségileg fedezné a gyümölcs szükségletét, de a rossz eloszlása miatt azonban mindenképpen szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlást mindenképp ajánlatos 2-3 évenként megismételni a kiskerti termesztés során. A 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás lévén elegendő tápanyagot biztosíthatunk a növények számára.