A Clematis kerti ellenségei

Megyeri Szabolcs 2015-01-26 17:32:21

A legtöbb iszalag - fajta ellenálló a hajtáshervadás kórokozójával szemben, azonban még a legjobban ápolt növénynél is felbukkanhat ez a probléma. Nem csak ez a kórokozó okozhatja a hajtások elhervadását, hanem például csiga kártétele is. Vannak esetek, amikor csak pár hajtást érint a gyengülés, de akadnak olyan esetek is, amikor sajnos az egész növényt legyengíti ez a fertőzés.

A hajtáshervadást egy gombás fertőzés, a Phoma clematidina okozza, ami egyéb sérüléseken (mechanikai vagy biológiai sérülések) keresztül bejut a növény keringésébe. Amennyiben egy ilyen kórokozó megtámadja a kapaszkodó növényt, akkor elég gyors a fertőzés lefolyása és gyorsan a növény teljes gyengülése lesz az eredmény. A leggyorsabb módszer az, hogy ha a fertőzött ágakat azonnal eltávolítjuk és el is égetjük, hogy nehogy továbbterjedjen ez a betegség. Ezt a drasztikus közbelépést a növény gyorsan átvészeli, de mi is segíthetjük azzal, hogy ha általános összetételű tápanyag-granulátumot juttatunk ki a földjére.

Az ültetésnél bevethető egy trükk, miszerint ültessük 10-15 cm-rel mélyebbre a Clematis töveket. Így a föld alatt lévő rügyekre még akkor is lehet számítani, hogy ha a föld feletti részeket fagy, kártevő vagy kórokozó megtámadja. Ekkor a lenti rügyekből szépen újrafejlődik az iszalag.

Ahhoz, hogy elkerüljük a kertünk befertőzését, érdemes mindig tiszta metszőollóval dolgozni. Ez még fontosabb akkor, amikor beteg ágakat kell eltávolítani a kapaszkodó növényről, hiszen ilyenkor a növény nedve fennmarad a metszőolló pengéjén. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.