Termékek Menü
0

Clapp kedvelteje szabadgyökerű körte metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-16 17:17:14

Miután megvásároltuk és gondosan elültetettük a Clapp kedvelteje szabadgyökerű körtefa csemeténket, egy évet kihagyva a második évben jön el a metszés ideje. A fiatal oltványunkból, szakszerű gondozás mellett válik ínycsiklandó gyümölcsöket termő fácska majd fa. A tél-végi, tavasz eleji metszés során, be kell tartani néhány alapszabályt, a sikeres metszés érdekében.

Lássuk ezeket a szabályokat:

  1. Távolítsuk el a sérült és vagy beteg ágakat, majd ezt követően, minden olyan ágat ki kell metszeni, ami a fa belseje felé, és vagy keresztirányba nő. Így a fa sokkal átláthatóbbá válik és könnyebb lesz kiválasztani azokat az ágakat melyekre, a későbbiekre szükség lesz.
  2. Amennyiben olyan koronaformát választunk, melyben meghagyjuk a központi ún. sudárhajtást akkor az alakító metszés során a termőágakat úgy válasszuk ki, hogy azok ágemeleteket alkossanak.
  3. Akkor, ha a másik módszer mellett döntünk, mikor is eltávolítjuk a sudárhajtást akkor a fa alacsonyabb marad és így mód nyílik egy szellősebb ágrendszer kialakítására.

Két fontos dologra kell figyelnünk a termőkori metszés során.

  1. Mindenek előtt ekkor is eltávolítjuk a sérült, és beteg valamint a keresztbe növő ágakat, majd a fiatal 1 éves hajtásokat kell visszametszenünk, kiszelektálnunk, ezeket általában 5-7 rügyre metsszük vissza. Ügyeljünk rá, hogy a fa külső felén hagyjunk többet.
  2. Talán még fontosabb a termő dárdák metszése, ez igazából csak szelekciót takar. Röviden leírva belőlük fejlődik a gyümölcs, ennél fogva minél többet hagyunk annál több, minél kevesebbet annál kevesebb lesz a termés. Figyelni kell ám arra, hogy itt is él az örök érvényű törvény miszerint, minél több termést nevel a fa annál kevésbé lesz jó gyümölcs a minősége.

A tavaszi metszés után a Clapp kedvelteje szabadgyökerű körte esetén szükséges lehet egy nyár végi metszésre is, amely a vízhajtások eltávolítását foglalja magába. E metszés során a körtefa vízhajtásait távolítjuk el. Ezeket a hajtásokat könnyű felismerni: hosszú, egyenes, magasra növő ágak. Ezek azokból a rügyekből keletkeznek, amelyek nem hoztak virágot, és rövid idő alatt túl hosszú ágakká fejlődtek. Fontos, hogy ezeket eltávolítsa, mert sok tápanyagot vonnak el a fától.

Tovább a növényhez > >

< < Vissza a kerti mesékhez