A berkenye élettani hatásai

Megyeri Szabolcs 2015-06-10 15:46:25

Ősszel vörösesen elszíneződő lombozatánál fogva nem csak jól mutat a kertben, de a bogyójában lévő magas C- és P-vitamin tartalomnak és antioxidáns hatásának köszönhetően rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Számos gyógyhatású készítmény alapját képezi, többek között vérnyomás-szabályozó, immunerősítő, belek működését védő, pajzsmirigy-betegségek elleni készítményekben is található. Alkalmazásával enyhülnek a migrénes panaszok, csökken a cukorbetegség kockázata, megakadályozhatjuk a szürkehályog kialakulását.

Nem csak széleskörű élettani hatásai miatt érdemes ültetni, már a második évben termőre forduló fekete bogyói augusztusban kezdenek el érni és egy hónapon keresztül folyamatosan szedhetjük őket. Az érés kezdetén még kissé fanyar, savanykás a gyümölcs íze, ezért érdemes addig a fán tartani a gyümölcsöt, amíg csak lehet, ezzel javítva az ízét. A leszüretelt gyümölcsből ízletes leveket, szörpöket, de akár pálinkát vagy bort is készíthetünk. A gyümölcsből készült lekvár az őszi-téli hónapokban kiváló vitaminforrás. A héjában lévő magas antocián-tartalomnak köszönhetően joghurtok színezésére is használják.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.