Termékek Menü
0

A berkenye élettani hatásai

Megyeri Szabolcs
2015-06-10 15:46:25

Ősszel vörösesen elszíneződő lombozatánál fogva nem csak jól mutat a kertben, de a bogyójában lévő magas C- és P-vitamin tartalomnak és antioxidáns hatásának köszönhetően rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Számos gyógyhatású készítmény alapját képezi, többek között vérnyomás-szabályozó, immunerősítő, belek működését védő, pajzsmirigy-betegségek elleni készítményekben is található. Alkalmazásával enyhülnek a migrénes panaszok, csökken a cukorbetegség kockázata, megakadályozhatjuk a szürkehályog kialakulását.

Nem csak széleskörű élettani hatásai miatt érdemes ültetni, már a második évben termőre forduló fekete bogyói augusztusban kezdenek el érni és egy hónapon keresztül folyamatosan szedhetjük őket. Az érés kezdetén még kissé fanyar, savanykás a gyümölcs íze, ezért érdemes addig a fán tartani a gyümölcsöt, amíg csak lehet, ezzel javítva az ízét. A leszüretelt gyümölcsből ízletes leveket, szörpöket, de akár pálinkát vagy bort is készíthetünk. A gyümölcsből készült lekvár az őszi-téli hónapokban kiváló vitaminforrás. A héjában lévő magas antocián-tartalomnak köszönhetően joghurtok színezésére is használják.