Termékek Menü
0

A bangiták ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-05-26 15:19:56

A hazai kertészetekben többféle bangita is kapható, de a nagy választék nem kell, hogy zavarba ejtsen bennünket. Bár a bangita fajták virága, levele, vagy a bokor mérete eltérő lehet, a legtöbb növény igénye közel azonos. Átlagos kerti talajban jól fejlődnek. Napos vagy félárnyékos kertekbe telepíthetjük őket.

Bangitából kialakíthatunk sövényt, de akár már egy nagyobb növekedésű példány, mint az örökzöld bangita, vagy egy látványos őszi lombszínű fajta (amerikai törpe bangita) is megállja a helyét a kertünkben. A szoliterként ültetett cserjének ássunk egy, a csemete cserepénél 2-3-szor nagyobb gödröt, hogy a fellazított talajba növényünk könnyebben meggyökeresedjen. Az ültetőgödör aljára tehetünk szarvasmarhatrágyát, vigyázva, hogy az ne érintkezzen közvetlenül a bangita gyökerével.

Sövény telepítésekor érdemes egy hosszabb árkot kiásni és abba a 60-10 cm-es ültetési távolságot betartva ültethetjük az egyes példányokat. Kisebb méretű bangitáinkat elegendő lehet egymástól 60-70 cm-re ültetni, de a nagyobb növekedésű örökzöld bangita számára jobb, ha 1 méteres helyet hagyunk a tövek között. A telepítés évben öntözzük rendszeresen növényeinket, amit a következő években rengetege tavaszi virággal és szép lombkoronával hálálnak meg.