Mire jó a geotextil?

Megyeri Szabolcs 2015-04-13 16:00:00

A gyomok visszaszorításának egyik legjobb módja a geotextília, és rajta a díszítő mulcs. Ez a módszer azonban nem mindenhol kivitelezhető, hiszen lombszívó hiányában a lehullott leveleket nem olyan könnyű kiszedni a mulcs közül. A legtöbb örökzöld és évelő alá érdemes rakni, de használhatjuk kőágyás alá, udvaron lévő térkövek alá, ezáltal sokkal kevesebb gondot kell fordítanunk az illesztések menti gyomlálásra. Alkalmazható szabadföldi hajtatáskor vagy kertépítés során mulcs alá, de szokták még tóépítéshez és rézsűk kialakításához is. A geotextil nem összekeverendő az agroszövettel, mivel az agroszövet funkcióját tekintve biztonsági talajtakaró fólia, mely ugyancsak alkalmas a gyomok visszaszorítására és a nedvesség átengedésére, de anyaga merevebb és nem is túl dekoratív. Leginkább konténeres faiskolákban alkalmazzák, arra a célra, hogy a növények ne gyökeresedjenek le a talajba.

A geotextil mulccsal való kombinálásával még hatékonyabban léphetünk fel a gyomok ellen. A fóliára szórt mulccsal nem csak esztétikailag javíthatunk ágyásunk megjelenésén, de rendeltetésében is fontos szerepet tölt be a kertépítés során, ugyanis gyomelnyomó képessége mellett hatékonyan javíthatjuk az anyag alatt lévő föld nedvességmegtartó képességét. A mulcsról sokaknak csak a fakéreg jut eszébe, de igazán változatos anyagok közül választhatunk, pl. különböző méretű kavicsok, kőzúzalék vagy akár színezett műanyag granulátum. A mulcsot minden esetben érdemes legalább 5 cm vastagon kiteríteni, ezzel biztosítva a föld nedvességének megtartását.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.