Termékek Menü
0

2013 legkedvesebb képei

Megyeri Szabolcs
2013-12-31 00:00:00

A képet május körül raktam fel, amikor is egy idősek otthona előtti utcafronton szépítettük meg a virágágyást. A képen a 95 éves Klári nénivel ültetek éppen, aki maga is részt vett a kertészkedésben. A magyarországi utcafront szépítést az idősebb generáció viszi a vállán, szoktam mondani. Ez 2013-ban is bebizonyosodott, és jó volt látni azokat az idős embereket, akik mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül, de sokszor még elismerő szavak híján is, rendületlenül tesznek erejükhöz mérten, a rendezett, tiszta, zöld és virágzó utcafrontokért.


Együtt.Közösen.
Mi magyarok képtelenek vagyunk összefogni, vagy bármiben is megegyezni?
Mikor mondtad ezt utoljára? Szeretjük ezt a semmitmondó butaságot újra és újra elővenni.
És mikor próbáltál bármit is megszervezni a közvetlen környezetedben?
A helyzet úgy áll, hogy száz és száz példa, és megtörtént utcafront szépítés igazolja, hogy a fenti állítás nem igaz. Mi magyarok éppen annyira össze tudunk fogni, mint bárki más a világon. A képen látható közösség csak egy, abból a több száz lakóközösségből, akiket szerencsém volt megismerni, és akikkel megtiszteltetés volt együtt, közösen dolgozni 2013-ban.


Van hová felnézni

A kert nem hagy ellustulni;
Mondta ezt nekem ma Laci (82 évesen) aki 56-ban úgy menekült át a határon, hogy haza se tudott menni elköszönni. A Hollandiában eltöltött évtizedek alatt ugyanakkor mindig is vágyott a kertre, és a kerti gazdálkodásra. Hollandiában, ahogy az sok nyugat - európai országban, a kertek jellemzően aprók. Laciék kertje is alig több 20 négyzetméternél. Így aztán amikor tehette, vásárolt egy magyarországi, közel 1200 négyzetméteres birtokot, és elkezdett kertészkedni. A kertjében termelt barackok, körték és szilvák mind az Ő munkájának gyümölcsei. Engem mindig is lenyűgözött amikor a szőlőt és más gyümölcsöket, precíz gondoskodással, védőhálóval borítják be a seregélyek ellen. Kérdeztem is tőle: mi végre kertészkedik?
Szabolcskám tudod:
A kert éltet és életben tart.


Apa mutatja az utat

Apa és Fia (Bendegúz 3 éves) utca frontot szépít;
Nem lehet eleget hangsúlyozni, milyen nagy jelentősége van a nevelésének az utánunk jövő generáció alakításához! A nevelés alatt semmi különöset nem kell érteni, "csak" magunk mellé kell vennünk a fiúnkat, lányunkat aki örömmel segít nekünk és ahogy nő, úgy válik természetessé számára is a rendezett, tiszta, zöld és Virágzó utcafront! Ne feledjük, a Virágzó Magyarországért a csatát előbb a fejekben és a szívekben kell megnyernünk!


 

< < Vissza a kerti mesékhez