Termékek Menü
0

Őszi gyümölcsözön

Megyeri Szabolcs
2015-09-18 14:00:00

Az ősz hagyományosan a gyümölcsfák ültetésének szezonja, ebben az időszakban kerülnek a kertekbe a csemeték, hogy aztán pár éven belül megtörténhessen az első szüret. Van azonban pár szabály a gyümölcsfaültetéssel kapcsolatban, melyeket tanácsos betartani, és persze az sem mindegy, hogy mit ültetünk.

Az első és legfontosabb lépés mindig a fa helyének kijelölése, ehhez természetesen egyúttal azt is el kell dönteni, hogy milyen fát telepítenénk. Sose ültessünk fát fal, ablak, kerítés közvetlen közelébe, valamint a kert egyéb részein is vegyük figyelembe, hogy a most még kicsi csemete pár évvel később már termetes fa lesz. Kerülendőek továbbá az árnyékos, fagyzugos, szeles területek, a csemetét sose oda ültessük, ahol épp hely van, hanem tudatosan tervezzünk! Példaképpen a diónak, gesztenyének 60-80 nm területre lesz szüksége, az alma, szilva feleennyi hellyel is beéri, kisebb kertekbe pedig feltétlenül a törpeváltozatokat válasszuk!

Ne feledjük, hogy az első termésre sok időt kell várni, ez fajtól, változattól függően 3-7 év is lehet! Maga az ültetés szinte gyermekjáték, az előre kiásott, komposzttal, vagy marhatrágyával kibélelt ültetőgödörbe csak be kell illeszteni csemetét, és az előírt ültetési mélység betartásával rétegenként visszahelyezve a kiásott földet már készen is van a telepítés nagyja. Az ősszel telepített csemeték a szakszerű kihelyezés után pár hétig a szokásosnál alaposabb öntözést kívánnak, ezt követően azonban tavaszig alig lesz teendő velük.

Tipp: gyümölcsfát sose hirtelen ötlettől vezérelve ültessünk, tartsuk észben, hogy az első termésig évek telnek majd el, és mindeközben feladatok is bőven lesznek a fával!

A legtöbben a hagyományos gyümölcsfajtákat ültetik, örök sláger az alma, a szilva, a körte, és a barack, szép hagyománya van a diónak is, azonban a különlegességre vágyók a tradicionális gyümölcstermőkön kívül is találhatnak ültetnivalót. Egyre népszerűbb a honi kertekben a kivi, ami a közhiedelemmel ellentétben nem déligyümölcs, télállósága kiváló, terméshozama pedig bőséges.  A mirtuszdió a kivihez hasonlóan nem fa, hanem egy cserje, és ugyan a magyar teleket nem bírja ki, de ládában, cserépben kiválóan nevelhető, a lakásban teleltethető, termése különleges csemege. Szintén cserjeféle az áfonya, amit speciális talajigénye miatt szintén dézsás nevelésre ajánlott. Az áfonya bogyói nagyon ízletesek, ráadásul ősszel elszíneződő leveleivel átlagon felül dekoratív.  A kísérletező kedvűek választhatják továbbá a fügét, a ballerina törpe almát, vagy az izgalmasan egzotikus indián banánt.   

<< Vissza a kertészeti tanácsokhoz

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok